torsdag 12 april 2012

Vet du vad en dialekt är?

I hela världen bor det 6 840 507 003 människor. Om man ska läsa det så får man säga 6 miljarder 840 miljoner 507 tusen 3 människor. Jag tycker att det är väldigt svårt att tänka sig så många människor. Jag försökte tänka hur det skulle bli ifall man hade lika många russin, men jag tror att det skulle bli väldigt dyrt att köpa så många russin. Vill man veta hur många det bor i varje land i hela världen så kan man titta här.

I Sverige bor det ungefär 9,4 miljoner människor. Det är mindre än i hela världen, men det känns fortfarande som väldigt många. I Täby bor det ungefär 63 000 människor. På Erikslundsskolan så går det 217 elever. Det är lättare att förstå, för vi känner ju varandra nästan allihop. Sen är det alla vuxna som finns där också för att barnen ska kunna lära sig så mycket som möjligt.

I Sverige pratar de flesta svenska Men vi pratar svenska på olika sätt. I norrland pratar man inte likadant som i Skåne och i Stockholm pratar vi på ett sätt (fastän vi kanske inte tänker på det) som inte är likadant som i Göteborg eller Karlstad. Det kallas för dialekter. Olika sätt att uttala orden på gör att vi får olika dialekter. Ibland använder man olika ord också som är typiska för den dialekten. Vet du t.ex. vad pärar eller pantofflor är för något? Det är vad man kallar potatis för på Gotland och i Skåne.
Flera gotländska ord hittar du här och skånska finns här.

Om du vill lyssna på hur olika dialekter låter så kan du göra det här. När du kommit till sidan så klickar du bara på den del av Sverige som du vill höra någon dialekt ifrån.
4 kommentarer:

 1. Min mormor har dialekt hon kommer från Örebro

  SvaraRadera
 2. mit favorit godis är surasnören!

  SvaraRadera
 3. mitt favorit godis är kola bollar.
  från Filippa

  SvaraRadera
 4. Mina kusiner bor i malmö och har en annan dialekt.
  /A.B.

  SvaraRadera