måndag 9 april 2012

Vårtecken

Vet du vad ett vårtecken är?
Ett vårtecken är något som visar att våren är på väg. Något som dyker upp i naturen när det blir vår helt enkelt.
Ett av de tidigaste vårteckenen är tussilago. (Eller som det också kallas hästhov. Ja både jag och fröken K hade rätt.) Sen dyker det upp vitsippor och blåsippor och björken får små små blad som ibland kallas för musöron.
Set kan det hända att man ser en fjäril. Bland de första fjärilarna som brukar dyka upp är citronfjäril och påfågelöga. De vanligaste fjärilarna som syns tidigt på våren är sådana som övervintrat som färdiga fjärilar i något litet bra utrymme. De kanske till och med kläcktes redan på hösten året innan, och har då suttit och sovit (varit i dvala) under hela vintern. När sen vårsolen tittar framvaknar de igen.

På våren brukar luften fyllas med pollen. Pollen är små, runda eller tillplattade korn, som växterna använder som frön. Björken släpper ifrån sig pollen. Dom är inte mer än mellan 20 och 50 tusendels millimeter stora och man kan inte se dom en och en utan ett mikroskåp, men om dom är många så kan man bli sjuk om man är allergisk. Så man kan säga att när en del får pollenallergi så är det ett sorts vårtecken. Om man tittar på pollen i mikroskop så ser de ganska vackra ut tycker jag. Men det är inte roligt att vara allergisk.

Att fåglar börjar kvittra är också ett typiskt vårtecken. Talgoxe och blåmes börjar sjunga tidigt eftersom de stannar kvar i Sverige under vintern. De kan börja sjunga medan snön fortfarande ligger kvar. Talgoxe och blåmes är stannfåglar. Senare kommer flyttfåglarna tillbaka. Först kommer de som inte har flyttat så långt bort över vintern. Det är faktiskt så att om vädret blir kallare igen så kan de flyga tillbaka igen. Sånglärkan och tofsvipan är till exempel såna "väderfåglar".
I april kommer det fler fåglar till Sverige. Det är dom fåglar som bott längre bort. De bryr sig inte lika mycket om vädret och kommer ofta vid precis samma tid från år till år. Ibland har de till och med en exakt dag som de kommer tillbaka till Sverige på, varje år. Såna fåglar som alltid kommer tillbaka ungefär samma tid kallas för almanacksfåglar och två fåglar som gör så är sädesärla och svartvit flugsnappare.
Om du vill lyssna på fågelsång så finns det på den här sidan


Där kan du hitta en massa fåglar i alfabetisk ordning och lyssna på hur dom låter, men alla är förstås inte vårfåglar. Det finns bilder på dom också.


Fast det roligaste vårtecknet, tycker jag, är ett som jag läste om i tidningen för någon dag sen. Det är när lemurerna på Skansen sätter sig på rad och solar. Det låter så roligt så jag tror minsann att jag ska åka till Skansen på lovet och titta på en sån där lemur. En lemur är ett djur som är grått och vitt och ser ut nästan som en katt, fast med långa ben. Eller ser den verkligen ut som en katt? Du kanske har sett filmen Madagaskar. Där finns det en lemur som heter Kung Julien. Här är en bild på en lemur.

5 kommentarer:

 1. Jag har varit i Egypten och då såg jag sädesärlan så nu vet jag vart den bor på vintern !!!!

  SvaraRadera
 2. Jag tycker att den inte ser ut som en katt.//////Ella

  SvaraRadera
 3. Jag tycker att Kung Julien är rolig men han ser inte ut som en katt. /A.B. :)

  SvaraRadera
 4. ja jag vet vad vår teken är de är när det kommer visa blommer och knopar då vet man att snart är det vår.


  Lia

  SvaraRadera
 5. Den är söt men den ser inte ut som en katt  /Lia

  SvaraRadera