måndag 9 april 2012

Sopsortering

Idag har jag hjälpt Jonas att sopsortera. Man kan inte behålla allt man köper, men när man slänger sakerna så är det viktigt att man sorterar allt rätt. Det är för att man ska kunna göra nya saker av dom gamla. Nere i soprummet finns det stora sopkärl att slänga saker i. Det står på en lapp vad man ska lägga på varje ställe. Det finns speciella kärl för glas, elektronik, förpackningar, metall och plast. I dom här ska det vara papper och papp, men just nu är dom alldeles tomma.


Om man inte har ett stort och fint soprum som det här så kan man åka till Hagbytippen för att slänga sina sopor. Man ska absolut inte lägga sina gamla saker ute i naturen. Sånt blir jag ledsen av.Men det finns dom som är fulla med saker som människor har slängt också. En del saker är så stora att dom läggs på sidan om. Som den här soffan.
Om man kikar lite närmre ser man ännu mer sopor. Jag fick se upp så att jag inte ramlade i bara. Eller för att någon skulle tro att jag är en liten sopa jag också.Alla saker ska slängas på sina speciella ställen. Jag hittade en brevlåda att slänga batterierna i t.ex. Visste du att vi har en speciell batterilåda på skolan också? Ja nu har de till och med byggt ett nytt stort sopsorteringsställe på parkeringsplatsen så att vi kan slänga alla saker rätt.


Det fanns ett särskilt ställe att slänga glödlampor på också. Det var riktigt bra. För glödlampor har ju så många olika delar att det kan vara svårt att veta var man ska slänga det om man vill göra rätt. Det finns både metall och glas i glödlampor.Titta här vad mycket folk slänger. Jag undrar om någon av de där TV-apparaterna fungerar egentligen. Ibland slängs det saker i onödan kan man tycka. Bara för att man vill ha nya saker hela tiden och fastän de gamla fungerar.Fröken K berättade att i höstas såg barnen i skolan en film som handlade om Sopan. Här kommer en annan film om sopsortering. Man lär sig mycket.

2 kommentarer:

  1. Vad bra att du seger hur man återviner saker Charlie och visa en film om det !!!!.

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att det är jätte bra att man kan återvinna det mesta.
    /A.B. :)

    SvaraRadera