måndag 30 april 2012

Valborg

Idag är det Valborgsmässoafton. Oftast så säger man bara Valborg. På en del ställen i Sverige så kallas det för Siste april.

Allt började för länge sen i Tyskland där man tände man bål för att hålla häxorna borta. Man trodde att häxorna hade fest på Valborgsmässoafton. Så när man tände eldarna så försökte man skrämma bort häxorna. Men eldarna tändes också för att jaga bort rovdjur och övernaturliga varelser (som vättar och troll t.ex.) så att djuren inte skulle bli tagna när de släpptes ut på bete för första gången.
Omkring eldarna var det ännu mer livat förr än idag. Man trummade på trummor, skramlade med grytlock och skrek för att skrämmas så mycket som möjligt. Man passade också på att dansa runt elden.
  På kvällen gick unga människor ut i skogen och bröt gröna kvistar, som de stack in i taken på husen i byn. Samtidigt sjöng dom en visa full med önskningar om en  fin sommar. I belöning fick de ägg. På en del håll i Skåne, Blekinge och Halland har man börjat att göra det här igen.

Men hur gör vi på valborg idag? Jag vet ju inte det än, för det här blir min första Valborg, men fröken K har berättat för mig.
Kvällen den 30 april samlas alla runt stora bål och välkomnar våren. Man kan säga att man bränner bort det gamla (vintern) och ger plats för det nya (våren). I västra Sverige har man inte alltid bål på valborgskvällen. Där har man påskeldar istället.
Vid elden brukar sångkörer sjunga olika vårsånger ”Längtan till landet” (Vintern rasat), ”Sköna maj” ”Välkommen” och ”Vårvindar friska”. 

På en del ställen har man sina egna speciella traditioner vid valborg. I Uppsala t.ex. åker studenterna i små hemmagjorda knäppa båtar nerför ett litet vattenfall i Fyrisån. I Lund har studenterna "Siste april lekar". Då tävlar man i bland annat pajkastning och dragkamp.
1.a maj är en ledig dag (för de allra flesta). I år är 1:a maj en tisdag, då blir Valborg en så kallad klämdag. Därför är det många som tar ledigt idag också.




Källor: Årets festseder av Nils-Arvid Bringéus, Svenska traditioner av Jan-Öyvind Swahn, Årets fester av Albert Eskeröd samt Highdays and Holidays av Margaret Joy.

1 kommentar: