fredag 13 april 2012

Månaderna

Har du precis som jag svårt att komma ihåg i vilken ordning månaderna kommer? Jag har lärt mig en ramsa som gör det lättare att minnas det. Den går så här


Januari börjar året,
februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret,
maj och juni blommar mest.
Juli, augusti och september härlig sommar är det då.
Men oktober och november och december är så grå.Sen till det bästa av allt. För att göra det ännu lättare så kan man sjunga ramsan också.
Lyssna på musiken i klippet nedan och sjung texten så ska du få se. Musiken heter Symfoni nr 9 i d-moll, opus 125 och är skriven av en man som hette Ludwig van Beethoven år 1824. (Det är alltså snart 200 år sen.)
Namnet på musiken är så långt att man mest brukar säga Beethovens nia. Det som är mest fantastiskt med Beethovens nia är att när Beethoven skrev den här musiken så var han helt döv. Han kunde inte höra någonting. Men han var så duktig att han kunde höra musiken inne i sitt huvud och skriva ner den som noter på papper precis som han hörde den. Det är Beethoven som syns på bilden i klippet.


Mitt i musikstycket börjar det sjunga en del människor. Det är inte Beethoven som sjunger och det är inte han som hittade på den texten utan den kom senare. Det är egentligen en dikt som är skriven av en som hette Schiller. Men varken Beethoven eller Schiller visste att musiken passar väldigt bra till att sjunga en månadsvisa på. Det var tur att någon annan kom på det, så blir det lättare för oss.
Musiken tillsammans med sången brukar också kallas för Europahymnen. Hymn betyder sång och den heter Europahymnen eftersom det är en sorts nationalsång för oss som bor i Europa och är medlemmar i en grupp som heter EU. (Fast inte med texten om månaderna då utan med Schillers text.) Du kanske känner igen flaggan som används av EU-länderna. Den ser ut så här.


Vad är det som är lika med den svenska flaggan? Kan du komma på det?

Oj. Nu blev det en lång text. Det blir så när jag börjar skriva och tänka här på Charliebloggen. Orden bara springer iväg. Jag skriver om ramsan nedanför klippet. Då kan du se texten samtidigt som du lyssnar på musiken. Scrolla ner lite bara så syns det nog samtidigt.Januari börjar året,
februari kommer näst.
Mars, april har knopp i håret,
maj och juni blommar mest.
Juli, augusti och september härlig sommar är det då.
Men oktober och november och december är så grå.


9 kommentarer:

 1. Det som är lika på flaggerna är att bådas färger är gul och blå. /////Ella

  SvaraRadera
 2. gul och blå är lika och att det är mest blå färg på
  båda flaggorna än gul.//AE

  SvaraRadera
 3. Flaggan har samma färg som Sveriges flagga till exempel den har gul och blå eller båda har sama färger./ Alex M

  SvaraRadera
 4. Jag har också svårt med månaderna

  SvaraRadera
 5. Det är lite som sveriges flagga med färgerna blå&gul!/Beckabus.

  SvaraRadera
 6. Flaggorna har samma färger. Gul och blå.
  /A.B.

  SvaraRadera
 7. först kunde inte jag alfabetetet men när jag lärde mig songen kunde jag! Nathalie Fathi

  SvaraRadera
 8. ja båda har blå och gul


  /Lia

  SvaraRadera
 9. januari Februari Mars April Maj Juni juli Agusti Septeber Oktober Noveber deseber :)


  /Lia

  SvaraRadera