måndag 23 april 2012

Lego

Det finns massor av olika leksaker. En del saker tröttnar man fort på och andra kan man leka med länge. En leksak som har funnits länge är lego. Lego kom jag att tänka på idag när vi pratade om kuber och rätblock på matematiken. Jag brukar leka med lego och bada i lego.
Det som är fiffigt med lego är att det finns många olika bitar och färger. Det finns kuber, rätblock, cylindrar, däck och plattor och massor av mer. Det gör att man kan bygga ihop det till nästan vad som helst.

Lego kommer från Danmark och uppfanns 1949 av Kirk Christiansen. På den tiden såg inte legot ut riktigt som det gör nu. Det tog ett tag innan legobiten fick samma form som den har nu. I början tillverkades legot i en liten snickarverkstad, men nu gör man lego i stora fabriker. Varje år  tillverkas det 23 miljarder legobitar. Det blir 40000 bitar varje minut!

Lego säljs i 130 olika länder och man gör klossar som liknar lego i andra länder också.
Det finns legobitar som man kan bygga ihop till figurer och saker från olika filmer som tex Harry Potter och Star Wars.

1968 byggdes Legoland. Den affär som har mest lego som man kan köpa är Klossbutiken. Man kan bara handla på nätet av dom. Dom har inte bara legobitar utan säljer också kläder, nyckelringar, väskor, klockor och tidningar om lego.

Det första man tänker på är nog att man kan leka med lego. Det går att räkna med lego och använda dom som plockisar eller bygga modeller. Man kan mäta med lego, ha legokalas, bygga bokstäver med lego och mycket mer. Man kan till och med tävla i legobygge och det finns många vuxna som bygger med lego!
 3 kommentarer:

 1. Jag tycker att det är konstigt att vaksna kan byga så bra
  /DRB

  SvaraRadera
 2. Det lålter kull Charlie.alex m

  SvaraRadera
 3. jag bygger också med lego det finns massor av lego.

  /Lia

  SvaraRadera