lördag 12 maj 2012

Ett ägg

Igår när jag var på väg till skolan med fröken K så tyckte jag att jag såg en konstig sten på marken. Jag hoppade genast ut ur ryggsäcken som jag brukar sitta i och gick lite närmre. Ju närmre jag kom desto mindre såg det ut som en sten. Jag petade lite försiktigt på det. Det kunde inte vara en sten, för nu såg jag att det var liksom ihåligt. Då kom jag på vad det var. Ett äggskal! Men inte ett sånt äggskal som man är van vid och som blir över när man bakar en kaka eller så. Det här skalet måste vara från ett mycket mindre ägg. Det var väldigt fina färger på ägget. Ljusgrönt med små rödbruna fläckar på. Jag tog med mig äggskalet till skolan, för där vet jag att det finns en massa fågelböcker. Jag tänkte att det kanske fanns bilder på fågelägg i någon bok. Jag fick bära ägget väldigt försiktigt så att det inte skulle gå sönder, för skalet var jättetunt. Så här såg äggskalet ut:



När jag kom till skolan så letade jag reda på fågelböcker och bläddrade lite. Jag hittade en bild som jag tror var av samma sort som det jag hade hittat. Men man kan ju inte så noga veta, så jag tänkte att jag skulle leta lite på Internet också. Jag hittade flera bilder på Internet och så jämförde jag med det som jag hade hittat i boken. Det är bra om man jämför fakta från olika ställen. Då kan man lättare veta om den fakta som man har hittat är rätt eller inte.

Jag beslöt mig för att det kanske var ett ägg från en björktrast. Det finns ganska många olika sorters starar, men alla bor inte ens i Sverige. Jag bestämde mig för att äggskalet nog var från en vanlig stare. En stare ser ut så här.



När en stare sjunger så är det ett himla liv. Det kvittrar och drillar hela tiden. Det låter väldigt mycket vår om det tycker jag. Jag tänkte att du kanske ville höra hur en stare låter när den sjunger. Klicka då på länken nedanför så kommer du till en sida där du kan läsa om Björktrasten och lyssna på när den sjunger.

Björktrasten




4 kommentarer:

  1. Jag tycker att ekorrar är elaka som tar andras ägg.


    /Lia

    SvaraRadera
  2. Jag tycker att björktrasten är en fin fågel.


    /Lia

    SvaraRadera
  3. I våran trädgård brykar vi se en fågel som liknar björktrasten. Vi kallar den fågeln för pricken.


    /Lia

    SvaraRadera
  4. Vilket fint ägg!!!!
    Det ser lite äckligt ut med allt blod i ägget.
    Kramar
    Tova

    SvaraRadera