tisdag 15 maj 2012

H C Andersen

Vi har arbetat med H C Andersen i två dagar. Inspirationen fick vi från våra kompisar på Vonsild Skole i Danmark. Först visste vi inte vem H C Andersen var, men så gjorde vi en tankekarta på Smartboarden och då kom vi på tillsammans vilka sagor som han har skrivit. Och alla kände igen någon av sagorna. En del kunde flera av sagorna.H C Andersen

Fröken K berättade att H C Andersen var en dansk författare. Sen läste fröken K sagan om Dummerjöns för oss. Det var en riktigt rolig och tokig saga. Efter det så målade alla varsin bild från en av H C Andersens sagor. En del blev färdiga lite tidigare och passade på att ta reda på lite mer om den danske författaren. Det här är vad vi forskade reda på:


Hans Christian Andersen var en dansk författare. Han föddes den 2 April 1805 i Odense i Danmark. Hans pappa fick lämna hemmet för att i ”Hjaelpekorpset” delta i Napoleonkrigen. ”Hjaelpekorpset” är samma sak som svenska Röda Korset.

H C Andersen är framförallt känd för sina många sagor. Han skrev över 200 sagor, 1000 dikter,  6 romaner och 50 skådespel.
Han är en av Danmarks internationellt mest kända författare. H C Andersen hade många vänner i Sverige. Bland annat Fredrika Bremer och Jenny Lind. Fredrika Bremer kämpade för att kvinnor skulle få det lika bra som männen (för på den här tiden var det inte så) och Jenny Lind var en berömd sångerska.  Jenny Lind finns på den svenska 50-kronors sedeln. H C Andersen var också vän med många författare i Sverige. Genom sina sagor har han blivit känd för många människor inte bara i Danmark och Sverige utan i hela världen.

Han dog den 2 augusti 1875 på Österbro i Köpenhamn. Då var han 70 år gammal. Hans grav finns på Assistenskirkegården i Köpenhamn. Köpenhamn är Danmarks huvudstad.  

Vi som har samlat all fakta om H C Andersen heter
Tova, Johan, Alex E, Rebecka H, Dennis, Ella, Emmie och Lucas

Nu ska vi visa de fina bilderna som vi har gjort i klassen.


6 kommentarer:

 1. fina bilder Karin

  SvaraRadera
 2. Kære venner
  Det er nogle flotte billeder og vi gættede mange af dem fordi de var så flotte. Prinsessen på Ærten, Tommelise, Klods Hans, Grantræet, Den Grimme Ælling! Vi er glade for at I har læst om H C Andersen, og vi lærte at hans far var i Røde Kors, det vidste vi ikke. Er der en svensk forfatter vi bør kende? Vi kender Astrid Lindgren.
  Hilsen 1. a, Vonsild Skole

  SvaraRadera
 3. Fina bilder 3A. Många prinsessor på ärten. REBECKA.H.

  SvaraRadera
 4. Å min bild är också med. Jag rittade tummelisa.


  /Lia

  SvaraRadera
 5. Han helter Hans cristian anderson.


  /Lia

  SvaraRadera