torsdag 17 maj 2012

Syttene mai

Idag har jag varit ute på en liten promenad tidigt på morgonen Jag lånade fröken Ks mobiltelefon och smög iväg. Det blev en ganska lång promenad med tanke på mina korta ben. Jag tog en fin bild med mobilkameran. Det var en vinbärssnäcka som kröp på trottoaren.Vinbärssnäckan hette Otto och han berättade att det är Norges nationaldag idag. Norge är ett av våra grannländer. Dom pratar nästan likadant som i Sverige i Norge. Men det kan vara svårt att förstå ändå. Du kan slå upp norska ord i länken till lexikonet som finns under svanskalänkarna nere till höger på sidan. Normännen kallar sin nationaldag för Syttene Mai och det betyder helt enkelt sjuttonde maj. Norge blev ett eget land 1905. Innan dess var Norge en del av Sverige. 17:e maj brukar alla norrmän fira väldigt mycket.

I alla städer brukar man ha ett barntåg som är en gammal tradition i Norge. I barntågen går musikkårer och festklädda barn som viftar med norska flaggor. 
Den norska flaggan är lik den danska. Det beror på att Norge har varit en del av Danmark också. Varje år går det flera tusen 17 maj-tåg genom Norge av olika storlek,små tåg i byarna och större tåg i städerna. I huvudstaden Oslo går flera tiotusentals personer. Det går också tåg i andra länder där det bor norrmän. I Sverige brukar det firas 17 maj på Skansen. Barntåget i Oslo går bland annat förbi slottet där norska kungafamiljen står och vinkar från balkongen. Många klär sig i folkdräkt (eller bunad som det heter på norska). Så här kan norska nationaldräkter se ut.
Och sen sjunger man norska nationalsången som heter Ja, vi elsker dette landet.
Den kan du höra här
6 kommentarer:

 1. Jag tycker att det var en tråkig national låt.


  /Lia

  SvaraRadera
 2. Fick du verkligen låna frökens ks mobil.

  /Lia

  SvaraRadera
 3. Sverges flaga är mycket finare tycker jag.


  /Lia

  SvaraRadera
 4. Jag gillar att kommentera.


  /Lia

  SvaraRadera
 5. Roligt namn på en låt. det låter nästan som ja vi älskar detta land.

  SvaraRadera
 6. Hälsa den där snigeln Otto att han har ett fint skal.


  /Lia

  SvaraRadera