onsdag 21 november 2012

Läxa v 47

En fyr är en byggnad eller något liknande som sprider ljus eller andra signaler för att varna fartyg för grund eller så att de kan kontrollera var de är någonstans. På Ölands södra udde står en fyr som heter Långe Jan. Långe Jan byggdes 1785. Det är Sveriges högsta fyr. Egentligen så är det två torn i fyren. Det ena står inuti det andra. I utrymmet mellan de två tornen slingrar sig en spiraltrappa. Långe Jan är 42 meter hög, så det blir många trappsteg: 197 stycken. Längst upp i fyren ser man långt ut över havet och södra Öland. 
Vid Långe Jan ligger Ottenbys fågelstation.och Naturum. Vid fågelstationen arbetar ornitologer med att räkna fåglar. En ornitolog är en person som kan väldigt mycket om fåglar. Ungefär 20 000 fåglar fångas och ringmärks varje år. När man ringmärker en fågel så sätter man en liten ring runt fågelns fot med ett speciellt nummer på så att man kan känna igen just den fågeln sen. På så sätt kan man lära sig om hur fåglar flyttar, hur länge de lever och hur många fåglar det finns av en viss art.
Många fågelskådare åker till Ottenby. En fågelskådare har som hobby att titta på och räkna fåglar. Många fågelskådare försöker se så många olika sorters fåglar som möjligt och skriver ner vilka fåglar som de har sett i en speciell bok som de har.
Vid Ottenby finns det också en väderstation där man flera gånger varje dag mäter temperatur och vindar bland annat.
Vill du se hur det ser ut uppifrån fyren just nu så klicka här.


Så här går det till när man ringmärker fåglar. Filmen är från Falsterbo fågelstation i Skåne. (Det är därför som dom pratar skånska.) Det går till på samma sätt på Öland. Ornitologerna är så vana vid att hålla fåglarna så de gör inte illa sig.

Engelska ch 15 läs och översätt
Glosor: cold, rain, snow, outside, really, sunny, tired, walk, dive in, only, week, if, weather


1 kommentar:

  1. Vilken intressant film. Fåglarna var lätta. Det var längesedan vi skrev till er. Den ena fågeln var ganska tjock. Vi har också läxa på bloggen.
    Hur går det med er blogg? Gör ni några inlägg?

    Hej då från Klass 1-2-3 blå Ullvi skola

    SvaraRadera