I norra Bohuslän ligger kommunen Tanum. Där kan du besöka ett av Sveriges mest kända hällristningsområde. En hällristning är en bild som ristas in i en slät berghäll. Men det var länge sen man gjorde hällristningarna. Det var under en tid som kallas för bronsåldern. Hällristningarna kan berätta om hur folket levde på den tiden. Det var för ungefär 2500 - 3800 år sen. Då låg alla de här berghällarna precis vid stranden. Efter att inlandsisen smälte och landet höjde sig över vattnet så kom ristningarna längre upp från vattnet. Det kallas för landhöjning.
Hällristningarna i Tanum finns med på Förenta Nationernas världsarvslista. Det betyder att dom är extra viktiga att bevara så att många människor kan få se dom även i framtiden. I Vitlycke, som ligger i Tanum, finns ett museum och där finns också de allra finaste hällristningarna. Här finns nästan 500 bilder inhuggna i klipphällarna.
Man kan se många olika sorters bilder bland ristningarna. På ett ställe i Tanum finns en bild av en krigare som är 2,3 meter lång inhuggen i hällen.
Om du klickar här så kan du besöka hällristningarna via datorn. Välj Vitlycke, Aspeberget, Litsleby eller Fossum. När du klickat på sidan så kan du med hjälp av musen titta runt bland ristningarna och naturen vid hällarna.
Din första läxa är att
1. Gå in på länkarna från Vitlycke, Aspeberget, Litsleby och Fossum och ta reda på var bilden på den långa krigaren finns. Är det i Vitlycke, Aspeberget, Litsleby eller Fossum?
2. Tänk också efter hur naturen ser ut och beskriv det med minst fem meningar.
3. Se hur många olika sorters bilder du kan hitta bland ristningarna.
Skriv ner och maila till Karin.
Din andra läxa är att
Läsa engelska ch 14 och översätta det. Dessutom att lära dig glosorna.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar