torsdag 25 oktober 2012

Läxa v 43

Läran om jorden kallas för geologi. Det är därifrån ordet geografi kommer.
Du ska få ett uppdrag över lovet. Ditt uppdrag är att hitta tre sorters bergarter. Om man ska förklara det enkelt så kan man säga att bergarter är olika sorters stenar. Två stenar ska alla hitta av samma sort och en får du välja helt själv. Alla tre stenar ska du ta med dig till skolan efter lovet.

Den första stenen du ska hitta är en granit.
Granit är en av Sveriges vanligaste bergarter. En granit är prickig i olika färger. Den är mycket hård och spricker inte så lätt. Därför kan man använda den som gatsten, i köksbänkar och i murar. Så här kan en granit se ut

       eller så här   A Granit

I Bohuslän, där Charlie var i somras, så högg man ut mycket granit förr i tiden och man gör det fortfarande. Nu för tiden så gör man en del konstverk av stenarna. Som de härDen andra stenen som du ska hitta är en gnejs.
Gnejs är också vanlig i Sverige och har för det mesta tre olika färger. Färgerna ligger som ränder i stenen. Man bryter gnejs bland annat i Bohuslän och av stenen kan man göra gatsten eller prydnadssaker. Det beror lite på hur hård gnejsen är. Så här kan gnejs se ut

   eller så här   


Den tredje stenen som du ska hitta får du bestämma helt själv, men ta gärna reda på vad det är för en sorts bergart. Om du reser bort så finns det ibland olika sorters bergarter som är vanligare på andra ställen än vad de är i Stockholm. Passa på att plocka en sten då. I Skåne är det t.ex. inte ovanligt att hitta flinta och på Gotland finns det mycket kalksten.

Mer om bergarter kan du läsa på en sida som heter Sveriges Geologiska Undersökning (SGU) eller Naturhistoriska Riksmuseets hemsida. Du kanske till och med hinner med ett besök på Naturhistoriska Riksmuseet på lovet. Glöm inte att titta på alla bergarter som finns där då.

Titta också på den här filmen som handlar om...  en gråstens liv.  <--- Klicka på länken


2 kommentarer:

  1. Vilken BRA film som du valde till den här läxan, Charlie!

    Kram\
    Tova!

    SvaraRadera
  2. Jag hittade ingen. Men min mamma sa att jag skulle gå ut på internet och läsa om stenar!

    SvaraRadera