tisdag 27 mars 2012

Stenåldern

Klassen håller på med att lära sig massor om stenåldern. Det var en tid för väldigt länge sen. För 8000 år sen eller så. Det är svårt att förstå att det har varit så länge sen. Då började den stora isen som legat över hela norra Europa att sakta smälta bort. Och när den smälte bort kunde människorna flytta in. Men isen hade varit så tung och tryckt ner marken under vattnet. Så här i Täby var det mycket mer vatten och fler a öar fanns här då. Jag tror att Tippen hade synts över vattnet som en liten ö, men Tippen fanns inte på den tiden, för Tippen är bara en massa skräp och jord som människorna lade i en hög när husen i Erikslund byggdes.

På stenåldern levde människorna av jakt och fiske. De samlade också bär, nötter och växter. levde med sin familj eller några familjer ihop och flyttade över stora områden hela tiden för att hitta mat. De tillverkade olika redskap för fiske, jakt och vardagsbestyr. För jakt så gjorde dom pil- och spjutspetsar.
När man jagade älgar så kunde man tex gräva fångstgropar. Över gropen så la man ris och kvistar så att älgen inte såg gropen. Sen drev man älgen mot gropen som trillade i. Såna gropar finns i Sverige lite överallt.
Knivar av flinta kunde man också till att jaga och som skrapor för att förbereda djurhudarna till skinn. Knivarna gjorde man av riktigt hårda stenar som heter flinta och kvarts. Andra redskap som man behövde gjorde man av ben, horn eller trä.

I slutet av äldre stenåldern blev det varmare i södra Sverige, ungefär lika varmt som i Frankrike idag. Då kunde man gå omkring i kortbyxor och solglasögon redan nu i mars. Fast det är klart. Det fanns varken shorts eller solglasögon på den tiden.

Mot slutet av stenåldern (för 4000 år sen) så ville människorna alltmer bo på samma ställe istället för att flytta runt hela tiden. Då byggde människorna ordentliga hus och började att odla växter som vete och korn. Dessutom skaffade dom sig husdjur. Får och getter till exempel. Men man fortsatte att jaga och fiska. Det var bra tycker jag, för jag gillar fisk. I hela Sverige så levde folk på många olika sätt. Det berodde på hur det såg ut där de bodde. Här i Täby så kunde man fånga sälar, för det fanns det mycket av när det fanns så mycket vatten här.

Hällristningar finns lite överallt i Sverige. Alla är inte från stenåldern. Men i Norrland finns det bilder av älgar på hällar, som t.ex. i Nämforsen.
När man dog på stenåldern så begravdes man tillsammans med saker som man kunde ha användning av även när man var död. Man kan se på gravarna från den här tiden att människorna kan ha trott på ett liv efter döden eftersom de fick med sig redskap och smycken i graven. Ett exempel på en gammal grav från stenåldern är Båtyxegraven. Den finns i Linköping, som ligger i Östergötland.

Jag undrar vad barnen lekte med på stenåldern? Vad tror du?

Här hjälper jag barnen i 3A och 3B att bygga en stenåldersby. Den är inte riktigt klar ännu.

9 kommentarer:

 1. Jag tror att barnen lekte med stenar på stenåldern.Ella

  SvaraRadera
 2. Jag tror att barnen lekde sten kull.
  Hur man leker sten kull:En är han han har en liteb sten och han ska kasta stenen!OBS INTE PÅ VARANDRA//Pontus 3B :)

  SvaraRadera
 3. Vilken gullig liten en!!!!!!/R-V-W-A

  SvaraRadera
 4. Hej Charlie. Vad mycket skoj du får göra! Jag kommer gärna in och tittar på bygget sen när det är klart! Är så nyfiken! Undrar om vi kommer få plats i det när det är klart? / från din bror

  SvaraRadera
 5. HEJ Charlie jag tror att barnen lekte fot boll fast med en rulande sten  från Olivia bardvall

  SvaraRadera
 6. Hej! kottar att kasta på träd och stenar för att bygga med.

  SvaraRadera
 7. vad dom lekte jag tror det här kök och hade stenar som potatis och trä bitar som kött eller nåt sånt
  FRÅN FILIPPA

  SvaraRadera
 8. Jag tror att dom lekte med stenar och kottar kanske pinnar.

  /Lia

  SvaraRadera