tisdag 5 mars 2013

Vikingastaden Birka

På en ö som heter Björkö i sjön Mälaren låg vikingastaden Birka. Ön i mitten på den här kartan är Björkö. Pröva att zooma ut så ser du efter ett tag var Stockholm ligger. Om du har Google Earth så försök att hitta Björkö där. (Tänk på att det kan finnas flera ställen som heter Björkö. Du ska hitta ön som ligger i Mälaren nära Stockholm.)Visa större karta

Det var en av Sveriges första städer och man började bygga Birka någon gång på 700-talet. Det var framför allt en stad för handel. Folk kom långa vägar för att träffas och byta varor i Birka. Birka är så speciellt så att staden har satts upp på en speciell lista som kallas för Världsarvslistan. Det betyder att man måste bevara Birka så bra man kan så att man kan lära sig om hur folk levde på vikingatiden även om många många år. Birka finns inte kvar, men man har gjort många utgrävningar på Birka och man har hittat väldigt mycket saker från vikingatiden så att vi kan lära oss om hur de som bodde där levde.

Här är en film om hur man tror att Birka såg ut. Titta på filmen och tänk efter. Hur ser det ut? Ser du någr särskilda saker? Hur tror du att det var att leva i Birka som barn? Hur var det att bo i Birka som vuxen? Tänk efter ordentligt. Gör en tankekarta. Se filmen flera gånger! Försök hitta så mycket att skriva om som du kan. Skriv sedan en berättelse om staden. Det kan vara en fantasiberättelse om en person som levde i Birka under vikingatiden, men tänk på att det inte kan finnas en massa saker som inte fanns på den tiden. Försök att skriva så verkligt som möjligt. Tänk också på att det viktiga är att beskriva hur det var på vikingatiden, inte att skriva en berättelse som kan ha hänt när som helst. Du måste alltså ha med en massa fakta om vikingatiden i din text. Du kan också skriva en ren fakta text.
Under filmen finns några länkar där du kan läsa mer om vikingatiden. Läs så mycket du kan av de länkarna innan du börjar skriva. Det hjälper dig.
Texten ska vara på minst en halv sida skrivet i Word.

Glöm inte att du har engleskaläxa också. Läsa texten, översätta texten och glosor.Läs mer om Birka

Här kommer en film om vikingaskeppet Lofotir som har byggts i Norge. Se filmen, se om du kan förstå vad de säger, om inte annat så kan du titta på bilderna.
1 kommentar:

  1. Jag förstog det mästa på den sista vidion men inte allt.

    /Lia

    SvaraRadera