onsdag 6 juni 2012

Sveriges nationaldag

Den 6 juni har kallats Gustav Vasas dag, svenska flaggans dag och är nu för tiden Sveriges nationaldag.  Gustav Vasa var en svensk adelsman som avsatte den danske kung Kristian som kung av Sverige. Den 6 juni 1523, valdes Gustav Vasa till Sveriges kung och Sverige blev på nytt blev en självständigt land. Den svenska nationaldagen firas till minne av den dagen. Nationaldagen firas inte lika mycket i Sverige som i t.ex. Norge.
Fram till 1983 kallades dagen för svenska flaggans dag. Efter det är det den svenska nationaldagen. Från och med  2005 är det även en helgdag då nästan alla är lediga.


Många svenska högtider har en traditionell mat som man äter. Till exempel skinka till jul, ägg till påsk och sill till midsommar. Den svenska nationaldagen har inte funnits så många år och därför är det inte så vanligt att man äter en speciell sorts mat då, men på många platser i landet så har det börjat bli en tradition att grilla, ha picknick eller att äta smörgåstårta den 6 juni.Den svenska kungafamiljen brukar fira nationaldagen på Skansen i Stockholm.


Fakta från Wikipedia

8 kommentarer:

 1. Jag kan bara siga (LEDIGT) ledigt!ledigt!ledigt!

  SvaraRadera
 2. Sverige äger!

  /Lia

  SvaraRadera
 3. Jag blir hungrig av allt mat snack.


  /Lia

  SvaraRadera
 4. hej tak for brvet Alexander. Hilsen Alexander

  SvaraRadera
 5. Jag heter Melanie och har en hund och den er en blaning åren pankaneser och en sjefer hund och er sort och er maget roli och
  jeg har haft 3 och om 15 dage skal vi i 2. klasse og jeg har lige
  fonet ud af at i også har haft om vikingetiden. Hilsen Melanie 1. a

  SvaraRadera
 6. Hej klasse 3. a. Vi er glade for jers breve og i er gode til at tegne er vi også det mange hilsen hele klassen Anne og 1. a

  SvaraRadera
 7. Jag tyker att sverge är bäst!!! REBECKA.H.

  SvaraRadera
 8. Hej Kalle
  Jeg er 7 år, går i 1.a og jeg elsker også pizza.
  Som kæledyr har jeg skildpadde.
  Jeg har en lillebror han hedder Jeppe han er 5 år.

  Hilsen Emil

  SvaraRadera